بتن چیست و انواع آن
اگر می خواهید با بتن و انواع آن بیشتر آشنا شوید، باید بگوییم که بتن حاصل فعل و انفعالاتی است که بین آب و سیمان اتفاق می افتد. انواع بتن می تواند هم به دلیل نوع تهیه و ساخت و هم بابت نوع سیمان به دستههای مختلفی تقسیم شود. به دلیل پیشرفت تکنولوژی باید کسانی که به نحوی با این ماده در تماسند، با انواع طیف بتن آشنایی کامل داشته باشند. بدون وجود بتن به طور قطع، سازه هایی همچون سدها، تونل ها، پل ها و موارد دیگری از این دست، به وجود نمی آمدند. به طور کلی عمران و راهسازی به طرز چشمگیری پیشرفت نمی کرد. به جرات می توانیم بگوییم که یکی از پرکاربردترین مصالح در جهان، همین بتن است.
بتن (concrete) ماده ای چسبنده است که از ترکیب سیمان، آب و سنگ دانه ها ( ماسه و شن) با دانه بندی های متفاوت تشکیل شده است. سنگ دانه ها تقریبا سه چهارم و ملات سیمان و آب یک چهارم آن را تشکیل می دهد. این ترکیب بعد از گذشت زمان سخت شده و بتن تشکیل می شود. میزان آب بر حسب میزان سیمان بیان می شود که به آن نسبت آب به سیمان گفته می شود که هرچه این نسبت کمتر باشد مقاومت بتن بیشتر و نفوذ پذیری آن کم می شود. بتن از اصلی ترین و پرکاربردترین مصالح ساخت و ساز است و بعد از آب پراستفاده ترین ماده است.
بتن ماده ای انعطاف پذیر است و گاهی برای تغییر خواص و مشخصه ها و اصلاح بتن به آن افزودنی هایی با هدف افزایش مقاومت، عملکرد بهتر در برابر یخ زدگی و افزایش یا کاهش زمان گیرش اضافه می شود.
فهرست مطالب
بتن چیست؟ مواد سازنده آن چه هستند؟
بتن چیست؟ ترکیبی از آب و سیمان و سنگدانه ها. ملات اصلی بتن، سیمان است اما آب نیز عنصر مهم دیگری است که بدون آن تشکیل بتن امکانپذیر نیست. اینکه آب به چه اندازه و تا چه درجه ای و با چه کیفیتی در تشکیل بتن به کار رود، از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر در آب ناخالصی وجود داشته باشد، در چسبندگی و گیرایی سیمان اختلال بوجود آمده و بتن دیگر نمی تواند کارایی و استحکامی را که باید، داشته باشد. مواد سنگریزه در حدود سه چهارم و سیمان و آب یک چهارم بتن را تشکیل می دهند.
اگر بخواهیم به بتن و انواع آن به طور کامل بپردازیم، این مطلب را نیز باید بدانیم که در ساختار انواع بتن، علاوه بر شن و ماسه و سنگریزه و همچنین آب و سیمان، مواد دیگری همچون روان کننده ها، افزودنی های معدنی و کندگیر کننده ها هم اضافه می شود.
ساختار بتن و انواع آن به زبان ساده
بتن را می توان همچون سنگ سخت شده ای دانست که مابین سنگریزه های درشت با سنگریزه های ریز پر شده و مابین خود سنگریزه های ریز را هم سیمان پر کرده است. در حقیقت سیمان ملاتی است که مثل چسب سنگریزه ها و ذرات شن و ماسه را به هم متصل و سخت می کند.
نقش سیمان در ساخت بتن و انواع آن
در قسمت بتن چیست؟ گفتیم که سیمان نقش بسیار پررنگی در ساختار بتن دارد. بد نیست با مواد تشکیل دهنده و ساختار سیمان هم به شکل خلاصه آشنا شویم. سیمان که به عنوان ملات بتن شناخته می شود، خود از اجزای دیگری مثل سنگ آهک، ماسه، شیل، رس، آهن و خاکستر بادی ساخته شده است. این مواد در یک کوره که به شکل استوانه است، ریخته شده و در دمای ۱۶۰۰ درجه قرار می گیرد. آب و دی اکسید کربن از این ترکیب خارج می شود. سپس به ذرات ریزتری تبدیل شده و با ژیپس یا همان گچ مخلوط میشود. در نهایت سیمان پرتلند تولید می شود.
رابطه یونولیت سقفی و بتن
همان طور که می دانید بخش زیادی از بتنی که در سقف استفاده می شد فاقد فایده ای برای استحکام بنا بوده و بخش زیای از هزینه ای که بابت بتن می دادیم هدر می شده است، اما کارشناسان علم عمران گفتند که می توان بدون از استفاده از این مقدار بتن استحکام سقف را افزایش داد، که این مساله باعث شد تا در آن قسمت یونولیت بکار برده شود، تا با استفاده از این ابزار، مقداری از بتن که نیازی به آن نداریم، استفاده نشود، برای همین یونولیت سقفی نیز از کالاهای محبوب در حوزه ساختمان سازی شد و برای خرید یونولیت سقفی حتما باید از شرکت های معتبر اقدام نمود.
در خرید یونولیت حتما باید با مشاوره با متخصصین بهترین نوع یونولیت را انتخاب کنید. اما محصول جدیدی که نخستین تولیدکننده بلوک یونولیت در ایران، آن را تولید کرده است، بسیار مزایای بهتری نسبت به یونولیت دارد، نام این محصول یونیپلکس است که برای اجرای سقف از آن استفاده می شود. یونیپلکس مزایای زیادی نسبت به یونولیت دارد. برای مثال از آنجا که بلوک های یونولیت ماندگار هستند، در برابر آتش سوزی بسیار آسیب پذیر می باشند، اما از آنجا که بلوک های یونیپلکس غیرماندگار هستند، سقفی که با این بلوک ها ساخته شود از این آسیب مصون است، در ادامه مزایا و توضیحات بیشتری را از یونیپلکس با شما در میان خواهیم گذاشت.
با بتن و انواع آن آشنا شوید
بتن و انواع آن هر یک دارای ویژگی های خاصی بوده و همچنین هر کدام از انواع بتن ها در بخش مخصوصی کاربردی خواهند داشت.
بتن معمولی
این نوع از بتن، ساده ترین و پرکاربردترین نوع بتن است. در ساختار آن تنها، آب و سیمان و سنگریزه به کار رفته است. از این نوع بتن برای پیاده روها یا ساختمان هایی که مقاومت زیاد کششی لازم ندارند، استفاده میشود. (البته در بخشی از ساختمان سدها هم از این نوع بتن استفاده می کنند) چگالی این نوع بتن در حدود ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است.
بتن سبک
در بحث بتن و انواع آن، به انواع بتن سبک می رسیم. این نوع از بتن ها، چگالی کمتر از ۲۰۰۰ دارند. در ساختمان این نوع بتن، سنگریزه طبیعی یا موادی همچون رس و شیل به همراه ترکیبات فرآوری پرلیت و ورمیکولیت ترکیب می شوند. این نوع بتن ها رسانای خوبی برای گرما و حرارت نیستند و یکی از مزیت های بتن های سبک همین است.
بتن سنگین
این نوع از بتن ها دارای چگالی بسیار بالا و چیزی در حدود ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب است. برای ساخت این نوع بتن، از سنگریزه های سنگینی همچون باریت استفاده می شود. از این نوع بتن در ساختمان نیروگاههای اتمی استفاده می شود.
بتن آرمه
از بتن و انواع آن می توانیم به بتن آرمه اشاره کنیم. بتن آرمه از ترکیب بتن معمولی و فولاد به دست میآید. به این شکل که قبل از عمل آوری بتن معمولی در داخل آن، از مش فولادی یا میله و سیم و… استفاده میشود تا مقاومت کششی آن بیشتر شود. از بتن آرمه در ساخت بسیاری از ساختمانهای بلند مرتبه و صنایع مختلف استفاده می شود. بتن موجود می تواند در برابر فشار و فولاد در برابر کشش مقاومت کند. به این ترتیب ترکیب بسیار مقاومی را می توانند این دو جزء در کنار یکدیگر بسازند.
بتن پیش ساخته
از انواع بتن هاست که در کارخانه ها در قالب های مخصوصی ساخته می شود. به عبارتی به شکل سفارشی و با توجه به نوع کاربردی که دارند، تولید می شوند. نحوه سفت شدن و گیرش این نوع بتن باید بسیار دقیق کنترل شده باشد.
بتن پیش تنیده
در بحث بتن و انواع آن، به پیش تنیده ها می رسیم که مانند بتن آرمه از مقاومت بسیار بالایی برخوردارند. در ترکیب این نوع بتن هم از میله های فولادی استفاده می شود. اما میله های مورد استفاده در این نوع بتن، قبل از استفاده در بتن، تحت تنش بالایی قرار می گیرند. ابتدا بتن در سازه مورد نظر قرار گرفته سپس این میله ها اضافه می شود.
بتن هوادار
با دمیدن هوا به داخل ساختار بتن معمولی، بتن هوادار شکل می گیرد. این نوع بتن ها در برابر پوسته پوسته شدن، فرسایش و سایش مقاومت بالایی دارند.
بتن شیشه ای
وقتی به جای سنگریزه از تکه های شیشه بازیافتی در ترکیب بتن استفاده شود، بتن شیشه ای بوجود می آید که ظاهر جالبی نیز دارد.
بتن آسفالتی
یکی دیگر از بتن و انواع آن، بتن آسفالتی است که به جای سنگریزه در آن از آسفالت استفاده می شود و در راهسازی و جاده سازی نقش مهمی دارد.
از دیگر انواع بتن ها می توانیم به:
بتن زودگیر، بتن آهکی، غلتکی، استامپی، قابل پمپاژ، مکیده و اسفنجی، شاتکریت، خود متراکم، و….اشاره داشته باشیم. شما همچنین می توانید این مطلب را در این سایت نیز مطالعه نمایید!