اطلاعات عمومی

خاموش کننده های آتش

کپسول آتش نشانی یا اطفای حریق یک ابزاری می باشد برای کنترل و یا خاموش کردن آتش سوزی های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد و برای آتش سوزی های بزرگ استفاده از این کپسول ها مناسب نیست و حتی جان شخص استفاده کننده را نیز، به خطر می اندازد .

استفاده از این کپسول ها با هم متفاوت است زیرا هر کپسول دارای یک مخزن فشار قوی سیلندری شکل و قابل حمل می باشد که برای خاموش کردن آتش مورد استفاده قرار می گیرد .

کپسول آتش نشانی دو نوع می باشد :

  1. کپسول با مخزن تحت فشار
  2. کپسول عمل کننده طبق کاتریج

در کپسول با مخزن تحت فشار ، مواد شیمیایی تا قبل از استفاده در محفظه باقی می ماند و در زمان احتیاج ،مورد استفاده قرار می گیرد و طبق نوع مادۀ شیمیایی داخل مخزن از یک نیروی محرک متفاوتی استفاده می کند .

در کپسول اطفای حریق که از مواد خشک پر شده است معمولاً از نیتروژن استفاده می کنند و در کپسول های آب و کف ( فوم ) هم از هوا استفاده شده است .

از رایج ترین کپسول ها ، کپسول های اطفای حریق تحت فشار می باشد . کپسول های دارای کاتریج ،گازهای دفع شونده ای از راه هر کاتریج قبل از تخلیه آن سوراخ می شوند و باعث عمل انتشار عامل اطفای حریق می شوند. این نوع کپسول ها زیاد استفاده نمی شوند و معمولاً در تأسیسات صنعتی استفاده می شود . در واقع هر کپسول آتش نشانی مخصوص یک نوع خاص از آتش سوزی طراحی شده است و ۶ نوع کلاس و یا طبقۀ از آتش داریم که متناسب با هر کدام از آن ها ، کپسول مخصوص آن طراحی و ساخته می شود .

دسته بندی آتش سوزی ها

کلاس A : شامل مواد آتش سوزی مانند چوب و کاغذ و پارچه است

کلاس B : شامل مواد آتش سوزی مایع مانند بنزین و دیزل و روغن است

کلاس C :آتش سوزی به وسیلۀ گاز است

کلاس D : آتش سوزی به وسیلۀ فلزات است

کلاس E : آتش سوزی توسط دستگاه ها و تجهیزات می باشد .

کلاس F : آتش سوزی به وسیلۀ روغن های آشپزی می باشد.

انواع کپسول های اطفای حریق

  1. خاموش کننده های آبی

این مدل کپسول ها بیشتر برای آتش سوزی کلاس نوع A  استفاده می شود و بسیار مقرون به صرف می باشد

این کپسول ۴ مدل مختلف دارند که شامل جت آبی ، اسپری آبی ، آب به همراه افزودنی ها ، بخار آب و یا مه

  • جت آبی

با اسپری کردن جت آبی بر روی مواد سوختنی باعث خنک کردن آن شده و از احتراق آن جلوگیری می نماید .

ولی حواستان باشد بر تجهیزات الکتریکی استفاده نشود

  • اسپری آب

این کپسول حاوی قطرات آب می باشد و هر قطره از آب با هوا که به صورت غیر مستقیم احاطه شده  است .

  • آب به همراه افزودنی ها

یک خاموش کننده آبی می باشد که مواد شیمیایی و یا فوم به آن اضافه شده است .

  • بخار آب یا مه

در این خاموش کننده، آب را به صورت بخار و یا مه استفاده می کنند و اندازۀ قطرات آن خیلی کوچک است و هر چه قطرۀ آب کوچکتر باشد ،سطح مقطع آن بیشتر خواهد بود . به همین دلیل سریع تبخیر می شود و انرژی گرمایشی را جذب می کند . دارای بر چسب قرمز رنگ می باشد .

  1. خاموش کننده فومی

از این کپسول در آتش های کلاس A و B استفاده می کنند و برای خاموش کردن آتش سوزی های ناشی از مایعات مانند بنزین و سوخت دیزل بسیار مناسب می باشد و هم چنین آتش ناشی از چوب و کاغذ هم خاموش می کند ولی برای خاموش کردن آتش سوزی مایعات و سیال های آزاد مناسب نمی باشند . این خاموش کننده دارای برچسب کرم رنگ می باشد .

  1. خاموش کننده پودر خشک

این خاموش کننده چند منظوره بوده و برای آتش سوزی با کلاس های نوع A و B و C  مورد استفاده قرار می گیرد  و برای خاموش کردن آتش در تجهیزات و تأسیسات الکتریکی هم مناسب است . این خاموش کنندۀ پودری برای آتش سوزی های کلاس D هم استفاده می شود .ولی آتش را خنک نمی کند .

این خاموش کننده مشکلات تنفسی و باعث از بین رفتن بینایی افراد می شود و معمولاً برای استفاده در ساختمان توصیه نمی شود و بر چسب آن آبی رنگ می باشد .

  1. خاموش کنندۀ CO2 یا کربن دی اکسید

این خاموش کننده مناسب مکان ها با تجهیزات الکتریی مانند اتاق های رایانه ای و یا تجهیزات الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد .

این خاموش کننده ، عنصر اکسیژن را از مثلث آتش گرفته و باعث خاموشی آتش می شود و گرما و حرارت را هم به وسیلۀ تخلیۀ آن سرد کرده و از بین می برد .

این خاموش کننده برای کلاس نوع B  هم استفاده می شود ،مانند پارافین  و یا بنزین . ولی برای کلاس نوع A مناسب نمی باشد . این خاموش کننده بر چسب سیاه رنگ را دارد

  1. خاموش کنندۀ شیمیایی سرد

این خاموش کننده برای کلاس نوع F  مناسب بوده ،که آتش آن ناشی از روغن پخت و پز مانند روغن سویا و زیتون و آفتاب گردان و ذرت و کره و غیره اتفاق می افتد .اگر از این خاموش کننده به درستی استفاده شود ،بسیار مؤثر بوده است .

مواد شیمیایی سرد با سرعت زیادی آتش را خنثی می کند و محلول صابون شکلی را به وجود می آورد این خاموش کننده برای آتش سوزی های کلاس نوع A و B  قابل استفاده است و دارای برچسب زرد رنگ می باشد .

همانطور که توضیح داده شد، داشتن ابزار خاموش کردن آتش در زمان بروز آتش سوزی، بسیار اهمیت دارد. اما گاهی این ابزارها هم یا به دلیل در دسترس نبودن یا به دلیل کافی نبودن و یا به دلیل آگاه نبودن ساکنین یک ساختمان می توانند باعث بروز آتش سوزی های مهیبی شوند که سرمایه شما که همان خانه و ساختمان است را بر باد دهند. اینجاست که حفظ سرمایه خانه با بیمه آتش سوزی امکان پذیر است. در این حالت شما نگران از دست دادن سرمایه خود نخواهید بود. البته که داشتن بیمه، استفاده از وسایل خاموش کننده آتش را نفی نمی کند. بلکه در کنار آن ها می تواند از سرمایه شما محافظت کند.

AmiR

دانشجوی رشته کامپیوتر - نرم افزار

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. خیلی خوبه که اطلاعات در مورد خاموش کننده ها و کپسول های آتش نشانی داشته باشیم. البته به نظرم این آموزش ها باید از سطح کودکی داده بشه تا همه باهاش آشنا باشن. میتونه در لحظات کوتاهی جان و مال آدم ها رو نجات بده. ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا