چراغ سنسوردار چیست و نحوه نصب آن چگونه است؟
احتمالاً برای شما هم پیشآمده است که هنگامی که به پارکینگ، راهپله و یا سرویس بهداشتی وارد میشود، لامپهای این مکانها بهصورت خودکار و بدون زدن کلید روشن میشوند. این چراغها که با پیشرفت تکنولوژی وارد بازار شدهاند نسل جدیدی از تجهیزات الکتریکی به شمار میآیند که چراغ سنسوردار نام دارند. اگر قصد دارید یکی از این لامپها در منزل یا محل کار خود نصب کنید با خواندن این مقاله با نحوه سیمکشی، تنظیم و نصب چراغ سنسوردار آشنا میشوید. پیش از پرداختن به نکات مربوط به نصب، در ابتدا به این پرسش پاسخ میدهیم که چراغ سنسوردار چیست.
فهرست مطالب
چراغ سنسوردار چیست؟
چراغهای سنسوردار از نظر طراحی و عملکرد با چراغ سقفی معمولی متفاوت هستند. اساسیترین تفاوت میان این دو لامپ استفاده از یک سنسور برای تشخیص حرکت و ایجاد روشنایی خودکار در یک منطقه خاص است. از عمر این چراغها حدود یک دهه میگذرد و به دلیل کاربردهای زیادی که این نوع لامپها دارند، در مکانهای مختلف مانند هتلها، خانهها و سرویسهای بهداشتی نصب میشوند. باتوجهبه کارایی بسیار زیاد این وسیله استفاده از آن روزبهروز در حال افزایش است.
علت روشن ماندن چراغ سنسوردار را می دانید؟
چراغ سنسوردار دارای حسگر حرکتی است که مانند یک چشم الکترونیکی کوچک کار میکند. این حسگرها میتوانند انرژی را که از اجسام متحرک به صورت ۳۶۰ درجه (در تمامی جهتها) میآیند، تشخیص دهند. زمانی که سنسور موجود در این لامپها حرکت یک جسم متحرک را در محدوده خود حس کند، جریان برق برقرار و چراغ روشن میشود. بعد از خارج شدن افراد و اجسام از محدوده سنسور، در حالت عادی، چراغ بر اساس مدت زمان تنظیم شده، خاموش میشود.
اما گاهی اوقات با وجود نبود افراد، باز هم چراغ روشن باقی میماند. به طور خاص این مشکل برای سنسورهای مایکرویو که حساسیت بالاتری دارند، بیشتر مشاهده میشود. گاهی با تنظیم و تغییر میزان حساسیت سنسورها میتوان این مشکل را حل کرد، اما اگر با تغییر ولومهای سنسور باز هم چراغ روشن باقی ماند، قطعات داخلی آن درست عمل نمیکند و به وسیله افراد متخصص باید عیب یابی شوند.
انواع چراغ سنسوردار در ساختمان
چراغ سنسوردار در انواع مختلفی تولید میشود و بهصورت توکار، سقفی و دیواری در بازار موجود است. از این چراغ میتوان در فضاهای مختلف مانند راهپله، حمام، سرویس بهداشتی و اتاقها استفاده کرد. چراغهای سنسوردار سقفی و دیواری مشابه یکدیگر هستند؛ اما تفاوت کوچکی نیز در بین آنها دیده میشود. رویهی چراغهای دیواری بیشتر به شکل مستطیل هستند درحالیکه رویهی چراغهای سقفی معمولاً به شکل دایرهای تولید میشوند. این چراغها را بر حسب نوع سنسور میتوانیم تقسیمبندی کنیم، مدلهایی با سنسور مادون قرمز و سنسور PIR که حساسیت متفاوتی دارند، از باقی مدلها متداولتر هستند.
مزایای چراغ سنسوردار چیست؟
داشتن یک سیستم نورپردازی مجهز و مدرن علاوه بر زیبا کردن منزل شما، زندگی را برای شما آسان میکند. چراغ سنسوردار دیواری نیز مزایایی زیادی دارد که این فواید شامل موارد زیر میشود.
صرفهجویی در مصرف انرژی
گاهی اوقات فراموش میکند که لامپ پارکینگ، اتاق یا سرویس بهداشتی منزل خود را خاموش کنید. روشن ماندن چراغها به مدت طولانی باعث افزایش مصرف برق میشود. چراغهای سنسوردار زمانی که فردی در محیط نباشد، بهصورت خودکار خاموش میشوند که همین امر باعث کاهش مبلغ قبض برق شما خواهد شد.
راحتی بیشتر
زمانی را تصور کنید که بسیار خرید کردهاید و دستهایتان پر از پلاستیکهای مختلف میوه و موادغذایی است و حالا میخواهید وارد راهپله یا خانه تاریک شوید. در این مواقع زدن کلید لامپ برای شما کاری دشوار است. چراغ سنسوردار مشکل شما را بهراحتی حل میکند و بهمحض ورود شما به مکان موردنظر روشن میشود و میتوانید با خیال راحت وارد خانه شوید.
افزایش ایمنی و بهبود امنیت
خلافکاران زمانی را برای سرقت منزل شما انتخاب میکنند که ساکنان خانه در آن نباشند. نصب چراغ سنسوردار در فضای باز و ورودی خانه، میتواند مجرمان را از سرقت منصرف کند. زمانی که فردی به منزل شما وارد شود، چراغها بهصورت خودکار روشن میشوند و احتمال دارد که سارقان توسط همسایگان شناسایی شوند.
معایب چراغ سنسوردار چیست؟
چراغهای سنسوردار مانند سایر تجهیزات الکتریکی عیبهایی نیز دارند. اگر برای خرید این وسیله الکتریکی هنوز تردید دارید، بهتر است به معایب این وسیله الکتریکی توجه کنید که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. هرچند بهترین این نوع چراغ ها که از برند کی ام سی هستند در الکتریکی آنلاین به فروش می رسند.
قیمت بالا
چراغ سنسوردار تکنولوژی و فناوری بالایی دارد به همین دلیل این نوع چراغها قیمت بالاتری نسبت به چراغهای معمولی دارند همچنین در صورتی خرابی قطعات این وسیله باید هزینه بالایی برای تعمیر آن پرداخت کنید. البته این نکته را مد نظر قرار دهید که استفاده از آنها ایمنی ساختمان را افزایش میدهد و مصرف برق را به طرز چشمگیری کاهش میدهد.
روشن و خاموششدن ناگهانی
یکی از مهمترین معایب حسگرها این است که با کوچکترین حرکت فعال میشوند و به دنبال آن چراغ سنسوردار روشن میشود. گاهی اوقات حرکت یک حیوان ولگرد یا عبور یک رهگذر باعث روشن شدن این لامپ میشود. از طرفی به طور معمول نور این چراغ تا زمانی که حرکت را حس میکند روشن میماند، به همین دلیل اگر در یک اتاق برای مدتی بیحرکت بمانید و به عنوان مثال مشغول مطالعه باشید، چراغ پس از مدتی خاموش میشود و اصلاً مناسب یک اتاق معمولی نیست.
نحوه سیم کشی چراغ سنسوردار
بعد از خرید چراغ سنسوردار، نصب و نحوه سیمکشی این چراغ از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر آشنایی کمی با نصب چراغها دارید و میخواهید این وسیله الکتریکی را تنها برای منزل خود نصب کنید باید با مراحل آمادهسازی و وصل آن به برق آشنا باشید.
آمادهسازی محل نصب چراغ اولین گام برای وصل کردن این وسیله الکتریکی است. بهترین نقطه برای نصب آنها، محلهای آماده نصب چراغهای سقفی است که اتصالات لازم را دارد و معمولاً از نظر نقطه قرارگیری بهترین فاصله را دارند، همچنین باعث به هم ریختگی فضا نمیشوند. بعدازاین مرحله باید سنسور را به سیم متصل کرد. در ابتدا باید رویهی چراغ را جدا کنید و سیمهای برق را از روی سوراخهای کفی وارد کنید. در این مرحله کانکتور فونیکس را از سنسور جدا کرده و سیمها را به آن وصل کنید. برای آخرین مرحله باید کانکتور را به سنسور وصل کنید.
نحوه تنظیم چراغ سنسوردار
پس از نصب چراغ سنسوردار به مکان موردنظر و اتصال به برق باید آن را تنظیم کنید. این چراغ دارای دو ولوم تنظیم زمان تایمر و تنظیم حساسیت نوری است. در برخی از مدلها ولومی دیگر بهمنظور تنظیم حساسیت حرکتی سنسور نیز وجود دارد.
تنظیم ولوم شدت نور (حساسیت نوری)
ولوم تنظیم شدت نور دارای دو حالت خورشید و ماه است. حالت خورشید مربوط به زمانی است که نور طبیعی وجود دارد و حالت ماه برای مواقعی به کار میرود که در محیط نوری وجود ندارد و اتاق کاملاً تاریک است. ولوم شدت نور را باید زمانی تنظیم کنید که نور محیط بهاندازهای باشد که بعد از آن انتظار دارید چراغ با حرکت افراد روشن شود.
تنظیم ولوم زمان تایمر
چراغ سنسوردار زمانی که فرد در حال حرکت، از شعاع دید سنسور آن خارج شود بهصورت خودکار پس از مدتی خاموش میشود. برای تعیینکردن مدتزمان روشن ماندن لامپ بعد از خروج فرد باید ولوم زمان تایمر را تنظیم کنید. زمان روشن ماندن این چراغ از ۱۰ ثانیه تا ۵ دقیقه قابل تغییر است و با چرخاندن ولوم زمان در جهت عقربههای ساعت میتوان این زمان را کاهش یا افزایش داد.
چراغ سنسوردار با کارایی بالا و نصب آسان
پیشرفت تکنولوژی باعث تولید لوازم و تجهیزات الکتریکی مدرن شده است. چراغ سنسوردار هم از فناوریهای جدیدی به شمار میآید که علاوه بر صرفهجویی در مصرف انرژی، باعث افزایش رفاه و کاهش مشکلات شما میشود. این چراغ که بهصورت گسترده در بازار وجود دارد بهراحتی قابلنصب است و تنظیم ولومهای آن بهسادگی انجام میشود.