امروزه تکنولوژی، بیش از هر دوران دیگری پیشرفت کرده و این پیشرفت، با سرعت باورنکردنی به زندگی اکثریت جوامع بشری وارد شده است. با توجه به تغییر سبک زندگی انسانها، بسیاری از فعالیتهای آنان، از جمله کسب و کار و خرید و فروش نیز دستخوش تغییرات قرار گرفته و چنین اموری در بستر اینترنت انجام میشود. به همین دلیل است که بسیاری از کسب و کارها تمایل به راهاندازی یک وبسایت دارند و بازار کار طراحان سایت حسابی داغ شده است. در این متن شمارا با وردپرس و چگونگی استفادته از آن به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا و سایت ساز آشنا میکنیم.
تاریخچهی طراحی سایت
تیم برنرزلی، مخترع وب، با راهاندازی اولین وب سایت در سال۱۹۹۱، نام خود را به عنوان نخستین سازنده وب در تاریخ به ثبت رساند. درنخستین وب سایت، از ابرمتن و ارتباط برای ارسال ایمیل استفاده شده بود. در این سایت ساده متنی هیچگونه گرافیک، تصویر و حتی رنگبندی به کار نرفته و هنوز هم در دسترس است.
ابزارهای طراحی سایت
اولین و مهمترین چیزی که برای طراحی سایت یا Web Design نیاز دارید، یک کامپیوتر است. این کامپیوتر یا لپتاپ باید قدرت کافی در اجرای برنامههای گرافیکی و کدنویسی را داشته باشد و تا حد امکان در زمان کار خاموش نشود و یا هنگ نکند که زحماتتان هدر نرود. اگر بخواهید بدانید دیگر ابزارها و مهارتهای اصلی در طراحی سایت چیست، می توان تسلط به زبانهای برنامه نویسی و فریمورکهای مربوطه را نام برد.
انواع طراحی سایت
به صورت کلی سایتها به دو دسته تقسیم میشوند، که عبارتند از سایتهای استاتیک و سایتهای دینامیک.
سایت های استاتیک
سایتهای استاتیک با استفاده از کدنویسی با زبانهای برنامهنویسی آماده میشوند و معمولاً طراحی آنها ارزانتر تمام میشود. برای طراحی این سایتها، کد HTML و CSS به کار برده میشود و این کدها در یک سرور ذخیره میشوند. در این نوع از سایتها باید برای به روز رسانی، به دانش طراحی وب مسلط بود. این یعنی برای ایجاد کوچکترین طرح در سایت باید از یک طراح سایت کمک گرفت.
سایت های داینامیک
یک سایت داینامیک یا پویا، سایتی است که مدیر محتوا میتواند بدون نیاز به داشتن دانش طراحی وب، محتوای آن را به روز کند. این سایتها معمولاً با انواع پنلهای مدیریت محتوا طراحی میشوند و به دلیل پویایی و به روز بودن، جایگاه بهتری در موتورهای جستجو کسب میکنند. در سایت داینامیک با توجه به اینکه مدیریت در یک پنل مشخص انجام میشود، با استفاده از نام کاربری و رمز عبور، امکان مدیریت همزمان چند نفر وجود دارد. طراحی و ایجاد سایتهای داینامیک بر مردم پرهزینهتر است اما پشتیبانی و نگهداری از آنها نسبت به سایتهای استاتیک ارزانتر است.
تفاوت طراحی وب و توسعه وب
چون این دو به طور معمول با یکدیگر اشتباه میشوند. طراحی وب مربوط به ظاهر سایت میشود. یک طراح وب وظیفه دارد تا ظاهر وبسایت را طوری طراحی کند که مخاطب به وبسایت جذب شود.
توسعه وب مربوط به پایه و بدنه وبسایت میشود. یک توسعه دهنده وب وظیفه دارد تا اسکلت یک سایت را طراحی کند و هرچه اسکلت این سایت اصولی تر و قویتر باشد کار با آن وبسایت راحتتر خواهد بود. بخش توسعه وب سایت از طریق کدنویسی انجام میشود.
ابزارهای مورد نیاز طراح سایت
ابتدایی ترین ابزار برای طراح سایت شدن تهیه یک کامپیوتر یا لب تاب قدرتمند است که بتواند برنامه های گرافیکی و برنامه های کدنویسی را به راحتی اجرا کند و در زمان کار هنگ نکند تا تمامی حواس طراح سایت به کار اصلی معطوف باشد.
چرا کسب و کارها به سایت نیاز دارند
به نظر میرسد که امروزه شبکههای اجتماعی با حضور پر رنگی که در زندگی روزمره انسانها دارند، بر فضای اینترنت حکومت میکنند. در این شرایط، ممکن است از خودتان بپرسید آیا واقعاً کسب و کار من به یک سایت نیاز دارد؟ جالب است که بدانید که مطابق آمار، بیش از ۷۰ درصد از مردم، قبل از خرید حضوری درباره برند مورد نظر خود به صورت آنلاین تحقیق میکنند. حالا تصور کنید کسب و کار کوچکی که وبسایت ندارد، شمار زیادی از مشتریان خود را از این طریق از دست خواهد داد.
مراحل طراحی سایت
مرحله اول تحقیقات
مرحله دوم برنامه ریزی
مرحله سوم طراحی
مرحله چهارم برنامهنویسی
مرحله پنجم راهاندازی سایت
مرحله ششم تعمیر و نگهداری سایت
وردپرس چیست
به زبان ساده، وردپرس یکی از محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا است که با استفاده از آن میتوانید انواع گوناگون وبسایت و یا وبلاگ را راهاندازی کنید. طبق نظرات کارشناسان، به دلیل انعطافی که این سیستم مدیریت دارد، میتوانید هر نوع سایت و با هر ویژگی که بخواهید را در وردپرس طراحی کنید.
کلام آخر
هرچند در نگاه اول، فرایند طراحی سایت، سخت و طولانی بهنظر میرسد و موفقیت در آن نیازمند فراگیری مهارتهای خاصی است، اما زمانی که با شیرینی این کار آشنا شوید و با انگیزه به آن ادامه دهید، ظرف مدت کوتاهی به جایگاه قابلقبولی خواهید رسید.